Sto odtieňov šialenstva

Prvá smrť v rodine, ako debutová zbierka autorky, sa čitateľa dotkne už len názvom, následne zaujme obsahom a má ho v hrsti. Príznačný titul i rozdelenie diela na jednotlivé kratšie úseky, k pozitívnemu výrazu knihy len prospieva. Jednotlivé poviedky sú striedavo kratšieho alebo dlhšieho obsahu. Rozoberajú poklesky jedincov v rozličných životných situáciách. Popisujú vzťahy rôzneho druhu, psychické poruchy či fóbie. Príbehy sú jemne prehnané, ale zároveň blízke realite. Nastavujú zrkadlo spoločnosti a tlačia na povrch otázky: Čo je to normálnosť? Kto je vlastne normálny? 
Zdanlivo dokonalé ladenie poviedok sa stane zaujímavým akonáhle sa začne lámať a nakoniec sa zlomí. Dejová línia trochu pripomína potopenie Titanicu, kedy sa typická až jemne idylická plavba zmení na katastrofu. Ako napríklad v poviedke Apuka, kde najskôr vnímame kľudnú atmosféru leta a takmer ideálnu predstavu strávenia prázdnin v peknom prostredí s otcom, avšak o pár slov neskôr sa to zmení v nočnú moru počas dňa s otvoreným koncom. Dej sa začína postupne štrbiť už skôr a na konci sa zlomí ako keksík.  Pri čítaní, neustálom objavovaní a dekódovaní dostáva čitateľ pocit,že je bežnou súčasťou spoločnosti, ktorá zahŕňa všetky odrody duševných odchýlok. Upokojený myšlienkou vlastnej "normálnosti" sa ďalej pokúša analyzovať jednotlivé postavy, pochopiť ich konanie. Snaha o stotožnenie je však skôr márna, na čo poukazuje ďalšia poviedka s názvom Liečebné kúry. Starostlivosť (o) blízkych je síce chválihodná a dôležitá, ale nemá sa preháňať. Nielen Google vám môže zle poradiť pri riešení problémov, ale aj lipnutie na svojpomocných metódach a nezdravé posadnutie svojou pravdou a schopnosťami.
Ako spolu môžu súvisieť nezdravá strava a podozrivé miznutie osôb je zachytené  na prvý pohľad v nespojiteľnom príbehu spodných vôd Šíravy v kombinácií s fastfoodovým pokrmom v prostredí internátneho života. Ľahký nádych nereálna vás ku koncu presvedčí o svojej pravde a zaručene sa na lákavo vyzerajúci kebab budete pozerať inak.
Jednoznačne je však potrebné oceniť a vyzdvihnúť výnimočný talent autorky, prebrať k životu ľudské bytosti z papiera. Po pár riadkoch sa zrazu ocitajú v našom reálnom svete a sú tak skutočné ako šálka kávy v ruke. 
Knižný "divák" sa vôbec nemusí obávať priehľadnosti dejovej línie ako napríklad u stoických klasík Rosamunde Pilcherovej. Každý zvrat príde nečakane a okrem toho, že predčasné závery otočí a rozdupe, spôsobí ďalšiu vlnu lačného záujmu. Stránky sú ako jednohubky a dielom sa prehryzie skôr ako by čakal. 
Najviac času teda strávi neustálym spätným spracovávaním faktov, domnienok a pocitov z prečítaného. Dielo sa dá rozoberať nekonečne dlho, keďže zakaždým sa objaví nový podnet na rozlúštenie správy. Prvá smrť má svoj odkaz, ktorý silno prezentuje všetkými stránkami.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu